Z dalii uprawianych w naszych ogrodach warto wspomnieć o daliach talerzowych. Odmiany zaliczane do tej grupy charakteryzują się bardzo dużymi kwiatami, których średnica osiąga 20- 30 cm. Dalia ‘Cafe au Lait’ jest jedną z wielu dalii zaliczanych do tej grupy. Ta wyjątkowa, dekoracyjna dalia uzyskana została w latach sześćdziesiątych XX w. w Holandii. Jej nazwa z języka francuskiego oznacza dosłownie kawa z mlekiem co moim zdaniem, doskonale oddaje barwę jej kwiatów.
Dalia ta osiąga około 1- 1,2 m wysokości i kwitnie od lipca do pierwszych przymrozków. Łodygi ma masywne, liście zielone, a kwiaty dochodzą do 20 cm średnicy. Kolor kwiatów jest zmienny. Ogólnie są kremowe, często z odcieniem różu. Bez wątpienia dalia ‘Cafe au Lait’ to wyjątkowa odmiana, którą warto zaprosić do ogrodu.
W sprzedaży dostępne są także jej „kuzynki” (‘Cafe au Lait Royal’, ‘Cafe au Lait Rose’, ‘Cafe au Lait Supreme’), odmiany równie dekoracyjne i warte uwagi.
Z dalii talerzowych warto zwrócić uwagę także na odmianę ‘Seattle’ o żółtych kwiatach z białymi końcówkami.
A o uprawie dalii można przeczytać klikając w poniższy link
Uprawa i pielęgnacja dalii – Ogrodnictwo od A do Z (az-ogrodnictwo.pl)
O daliach pisałem także tutaj 🙂