770
Owoce jarzębiny oraz kwiaty od dawien dawna wykorzystywane były w medycynie ludowej. Ich właściwości lecznicze wynikają z zawartości substancji biologicznie czynnych, wykazujących dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Owoce są bogate w kwasy organiczne, flawonoidy oraz witaminy A, E, K, P. Witaminę C zawierają w takiej ilości, że mogłyby konkurować z cytrusami.
Owoce jarzębiny dojrzewają już w sierpniu, ale o spożyciu w stanie surowym nie może być mowy. Dopiero poddane obróbce termicznej (działanie ujemnej temperatury bądź sparzenie owoców) stają się zdatne do spożycia. W stanie surowym są bardzo gorzkie- to działanie sorbiny, a poza tym zawierają kwas parasorbinowy, który może doprowadzić do zatrucia. Objawy zatrucia to przede wszystkim wymioty połączone z biegunką.
Jarzębinę można wykorzystać do produkcji dżemów, nalewek, jarzębiaka. Owoce zwiększają odporność na przeziębienie oraz mogą zostać wykorzystane m.in. w przypadku niewydolności nerek, przy biegunce oraz przy innych problemach związanych z układem pokarmowym.
1
sezon w pełni, więc czas wyciągnąć sprawdzone przepisy 🙂 smacznego!