Ogrodnictwo od A do Z

Syrop na kaszel i przeziębienie z miodu, cytryny i imbiru

Dziś troszkę inna tematyka, ale do działu Smacznie i zdrowo jak najbardziej pasuje 🙂 Ostatnio po raz kolejny przygotowałem naturalny syrop na kaszel i przeziębienie z miodu, cytryny i imbiru. Świetnie sprawdza się w zwalczaniu przeziębienia i kaszlu. W sumie zażywam go profilaktycznie, ale jak do tej pory przeziębienie i kaszel omija mnie szerokim łukiem. Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto sięgać po to co dobroczynnie wpływa na nasz organizm i jest w zasięgu ręki i co ważne nie jest tabletką z apteki.

Aby przygotować syrop na kaszel i przeziębienie z miodu, cytryny i imbiru, potrzebny będzie słoik, cytryna, miód i oczywiście imbir. Przygotowanie trwa chwilę, a syrop wystarczy na długo. Ja spożywam łyżeczkę syropu każdego ranka przed śniadaniem, oczywiście jak nie zapomnę 🙂 Półlitrowy słoik syropu wystarcza mi na kilka tygodni, a nie jestem jedyną osobą, która go spożywa.

Cytrynę kroję w plasterki, a następnie w jeszcze drobniejsze kawałki. Imbir ścieram na tarce, a jeżeli chodzi o miód najlepiej zaopatrzyć się w płynny z lipy bądź też spadziowy. Cytryna powinna być ekologiczna, ale ciężko taką dostać. Mi udało się kupić niewoskowaną, którą dokładnie umyłem następnie po kilka minut płukałem w wodzie o kwaśnym odczynie, a następnie wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. W ten sposób, chciałem się pozbyć substancji chemicznych i bakterii ze skórki.

Imbir

Na półlitrowy słoik zużywam około 350 g miodu, 2,5 cytryny oraz około 5 cm kawałek imbiru. Do wyparzonego słoika wlewam trochę miodu, tak aby zakryć dno, wkładam warstwę cytryny i dodaję trochę imbiru, a następnie zalewam to miodem. Po czym znów dodaję warstwę cytryny, imbir i ponownie zalewam miodem. Postępuję  tak aż do wypełnienia słoika, kończąc jego wypełnianie warstwą miodu.

Następnie słoik z zawartością trafia do lodówki i gotowy jest do spożycia na następny dzień.

Exit mobile version